Författarna – En mycket viktig pusselbit

Dock så skulle inte e-böcker kunnat blivit av om inte författarna bakom många moderna klassiker hade lockats utav idén. En utav dom första och största författarna som gav sig in i e-book handeln var ingen annan än mästerberättaren Stephen King. Via förlaget Simon & Schuster så släppte King den 20 mars år 2000 sin bok ”Riding the Bullet” exklusivt för elektroniska enheter. Inte förrän 2 år senare så skulle boken komma ut i tryckt form i samlingen ”Everything’s Eventual”. Detta var ett väldigt stort steg för e-bokindustrin då King både är en världsberömd författare och att novellen var elektroniskt exklusiv i ett par år innan den gavs ut på den fysiska marknaden. Inte sämre var det heller att novellen i sig ansågs vara en av Kings bättre och blev nominerad till flertalet priser.

“Blondinbella”

Många moderna författare startar nuförtiden även sina karriärer digitalt och då ofta som bloggare av olika slag. En välkänd svensk bloggare är ingen annan än Isabella Löwengrip, mer känd bland sin läsarkrets som Blondinbella. Hon startade sin karriär redan som 14-åring under 2005 och 5 år senare så hade hon den tredje största privata bloggen i Sverige. Idag så räknas den som Nordens största blogg och givit henne en karriär som både författare och entreprenör med framträdanden i olika nöjesprogram och även en film. Hon har även varit aktiv som chefredaktör i sin tidning ”Egoboost Magazine”. I nuläget har hon gett ut 3 olika titlar via Bokförlaget Forum och anses vara en väldigt framgångsrik författarinna, offentlig figur samt entreprenör.

Dmitry Glukhovsky

En annan författare som tog sin blogg och blev ett världsfenomen var den ryske journalisten och samhällskritikern Dmitry Glukhovsky från Moskva. Vid 18 års ålder så började han skriva på sin postapokalyptiska roman vid namn ”Metro 2033” och år 2002 så publicerade han hela berättelsen på sin blogg, tillgänglig för alla att läsa. Romanen och dess fiktionella värld har sedan dess kommit att bli ett interaktivt experiment med flertalet medförfattare, illustratörer och musiker. 3 år efter att Glukhovsky pubicerat den första berättelsen på sin blogg så gavs den ut i fysiskt format år 2005 utav det ryska Eksmo som är en del utav Orionbooks. 5 år senare så gavs boken ut på bland annat engelska och flertalet andra språk, tillsammans med det väldigt populära och stämningsfulla tv-spelet Metro 2033 som är baserat på första boken vid samma namn. Innan spelet gavs ut år 2010 så hade ingen av hans berättelser utgivits på andra språk än ryska. Glukhovsky själv har skrivit 3 böcker i Metro-serien utav 39 utgivna böcker och otaliga fanfiction berättelser via hans blogg. Som det ser ut nu så är det en grupp frivilliga, förutom Glukhovsky själv, som läser dessa fanfiction berättelser och senare avgör ifall dom blir en del utav det officiella Metro-universumet eller ej. Trots att hela 39 böcker redan getts ut mellan 2010 – 2017 så finns det ännu fler att hämta på den officiella bloggen och många berättelser kommer troligtvis att förbli endast tillgängliga på elektronisk väg i många år framöver. Spelserien har för tillfället 2 delar och en tredje installation är under utveckling samtidigt som den välkände Hollywood producenten Michael De Luca, som på senare tid varit med och producerat populära titlar så som ”Fifty Shades of Grey” och dess kommande uppföljare, Tom Hanks ”Captain Phillips” och Guillermo del Toros ”Blade II” nu ska göra en filmadaption.

Privacy Policy