De olika formaten på e-böcker

När det kommer till format gällande böcker så tänker sig dom flesta antingen pocket eller hårt omslag, olika bindningsmetoder i ryggen och måtten som boken har. När det kommer till just e-böcker så är det lite klurigare, då det finns en rad olika filformat och många olika företag har antingen egna eller modifierade versioner. En utav grundformaten är MOBI, vilket kommer från MobiPocket Reader, en gratis e-boksvisare som även har en inbyggd funktion för att skapa dokument. Den har länge varit gratis att ladda ner och använda från deras hemsida och många modifierade versioner finns utav den ute på marknaden. Exempelvis så använder sig Amazon en egen variant som grundar sig på MOBI, fastän deras e-böcker är i Amazons egna filformat så som AZW till Kindle. Amazon har även ett format som kallas för AZW1, vilket är deras variant utav TPZ, det vill säga Topaz och innehåller ett DRM skydd vilket gör det svårare för pirater att kopiera och dela boken. Amazon använder sig även utav AZW4 vilket egentligen bara är ett vanligt PDF format men för Amazon och innehåller även det DRM skydd. AZK är ett Kindleformat speciellt utformat för Apples iOS enheter.

ePUB är det formatet som Open eBook använder sig utav är idag marknadsstandard. MOBI läsare har inga som helt problem att öppna filformatet och dom flesta andra läsare kan göra det också. Det enda som kan störa EPUB är i princip olika DRM skydd som avgränsar filen till en viss läsare, exempelvis Apple och Barnes & Noble har sina egna former av DRM skydd vilket låser läsaren till deras programvara. ePub är även den moderna varianten och arvtagaren till det gamla formatet kallat OEB som ej längre är i aktivt bruk.

 

PDB (Palm Database File) är ett format som kan innehålla flera olika format i sin kodning vilket gör att den, liksom EPUB, kan öppnas på flertalet olika läsare så som dom väldigt vanliga PalmDOC och eReader. PDB är väldigt användbart ifall man får problem med att skicka och/eller öppna PDF – filer eller andra format. PDF (Portable Document File) i sig skapades utav Adobe för deras Acrobat produkter och har nu blivit en industristandard när det kommer till att skicka textdokument. I princip alla plattformar har en eller flera olika stöd för PDF-formatet och går att öppna mellan olika mjukvaror, operativsystem och märken. Dock så finns det ett problem med att många PDF varianter skalar upp sitt innehåll till A4 format, vilket kan vara väldigt svårläst på mindre skärmar. Vissa PDF läsare anpassar texten efter skärmen via responsiva storlekar men annars brukar det vara någon form utav automatisk zoom som gäller, vilket i sig inte är speciellt ergonomiskt. Allra vanligaste PDF – läsaren är Adobe Acrobat Reader och finns tillgänglig för gratis nedladdning till i princip alla enheter och operativsystem om man gör en enkel internetsökning via föredragen webbläsare.

ACSM är ett format som ofta dyker upp i samband med Adobes egna e-böcker via Adobe eBooks PDF och finns även till ePub formatet. I kort så är det ett filformat som ger DRM – skydd till dessa format och att förhindra spridning och hjälpa förlag och författare att skydda sin copyright genom att låsa filerna till specifika användare.

Privacy Policy